
Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Przydatne akcesoria do robienia pizzy
Pizza to niewątpliwie najpopularniejsze na świecie danie włoskiej kuchni. W Polsce jest najczęściej zamawianą potrawą z dowozem. Prawdopodobnie to właśnie pizzerie stanowią dziś przeważającą liczbę lokali gastronomicznych. Jednocześnie Polacy coraz chętniej sięgają po włoskie receptury w swoich domach. W naszych jadłospisach zagościło risotto, cannelloni, ale królową włoskich potraw pozostaje pizza.
W związku z powyższym z roku na rok rośnie zapotrzebowanie na akcesoria do pizzy – zarówno dla restauracji, jak i do indywidualnego użytku – które pozwalają przyrządzić ją na oryginalny sposób. Nawet jeśli nie posiadamy takiego profesjonalnego sprzętu gastronomicznego, jak opalany drewnem piec, osiągniemy zacznie bliższe włoskiemu pierwowzorowi efekty z użyciem odpowiedniej blachy.
Blachy i siatki do wypieku pizzy
Przed laty w polskich domach zwykle przyrządzana była pizza prostokątna na grubym spodzie – być może dlatego, że w sklepach najłatwiej było nabyć właśnie prostokątne, głębokie blaszki. Do pizzy włoskiej zdecydowanie lepiej nadają się niskie, okrągłe blachy z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Chcąc pozostać wiernym tradycji, można także piec pizzę na przeznaczonym do tego celu kamieniu.
Praktycznym sposobem na uzyskanie chrupiącego placka jest pieczenie go na blasze perforowanej. Takie rozwiązanie zapobiega przywieraniu ciasta do formy. Alternatywę może stanowić okrągła aluminiowa siatka do pizzy. Korzystanie z niej wymaga nieco wprawy, ale jak żadne inne akcesorium pozwala na odparowanie nadmiaru wody z ciasta, dzięki czemu staje się ono jeszcze bardziej chrupkie.
Narzędzia do serwowania pizzy
Ktokolwiek próbował zdjąć gorący placek z blachy z pomocą zwykłej łopatki do ciasta albo pokroić go kuchennym nożem, wie, że niełatwo zastąpić tymi narzędziami profesjonalny zestaw do pizzy. Ciężkie – a przy tym nie tak sztywne, jak krucha tarta – ciasto najłatwiej jest przenosić z użyciem specjalnej łopaty. Żadnym narzędziem zaś nie pokroi się pizzy równie sprawnie i elegancko, co radełkiem.
Pizzę można podać na dużym talerzu, ale i w tym przypadku praktyczniejsze okazuje się dedykowane akcesorium. Warto zaopatrzyć się w okrągłą, drewnianą deskę, która nie tylko lepiej prezentuje się na stole, ale też ułatwia krojenie dzięki wyżłobionym w niej rowkom. By gościom łatwiej było rozkrawać pizzę na talerzach, najlepiej wybrać zupełnie płaskie, z wytrzymałej porcelany.
Inne pomocne akcesoria do pizzy
Jeśli pizzę przyrządzamy w domu okazjonalnie, nie potrzebujemy szeregu profesjonalnych akcesoriów, jakie kupuje się do pizzerii. Ciasto z powodzeniem zagnieść można na blacie, a gorącą blachę wyjąć z piekarnika z pomocą kuchennej rękawicy. Jeśli jednak włoska pizza gości na naszym stole regularnie, warto dodatkowo nabyć kilka sprzętów, które ułatwią nam pracę, podniosą jej higienę i bezpieczeństwo.
Do przyrządzania pizzy przydaje się stalowa stolnica i specjalny, długi wałek. Czas spędzony w kuchni mogą skrócić takie narzędzia, jak młynek do sera albo wałek do nakłuwania ciasta. Docenimy także chwytaki do blach czy płaskie pojemniki na ciasto. Jeśli zdecydujemy się na zakup profesjonalnego pieca do pizzy – nawet gazowego czy elektrycznego – skompletujmy narzędzia do jego oczyszczania.