Kategorie
Cena
-
od
do
Promocja
13 949,00 zł
13 949,00 zł
10 349,00 zł
9 899,00 zł
14 499,00 zł
12 199,00 zł
Chłodziarka do wina – nie tylko dla profesjonalnych sommelierów
Lodówka na wino to specjalnie zaprojektowana witryna, która zapewnia trunkom perfekcyjne warunki przechowywania i dba o ich efektowną ekspozycję. W przeciwieństwie do zwykłych lodówek, chłodziarki na wino utrzymują wyższą temperaturę, która spowalnia proces starzenia się trunków i pozwala zachować ich doskonały smak. Dzięki temu wino jest gotowe do degustacji i podania. Dobra lodówka na wina przyda się nie tylko wykwalifikowanym degustatorom, ale również zwykłym wielbicielom tych trunków. Oprócz swojego podstawowego zastosowania może służyć również jako dodatkowe miejsce do przechowywania napojów – dzięki temu w Twojej kuchni zawsze będzie panował ład i porządek.
Lodówka do wina - ciesz się wyśmienitym smakiem trunku
Wino to bardzo delikatny trunek, który wymaga właściwego traktowania. Oto kluczowe czynniki, które przemawiają na korzyść winiarki:
-
Ochrona przed nasłonecznieniem – promienie słoneczne mogą negatywnie wpłynąć na związki chemiczne zawarte w winie i sprawić, że nabierze ono „octowego” smaku. Wino pozostawione zbyt długo w warunkach dużego nasłonecznienia straci większość swoich walorów smakowych i ulegnie fermentacji. Lodówka na wino zapewnia odpowiednie przyciemnienie i wykorzystuje oświetlenie, które nie emituje promieni UV, a więc nie uszkadza trunków.
-
Utrzymanie odpowiedniej temperatury i stopnia wilgotności – uznaje się, że najlepsza temperatura do przechowywania wina wynosi 10-14 stopni Celsjusza – pozwala na utrzymanie bogactwa aromatów i smaków oraz głębi koloru. Niekontrolowane wahania temperatur i wilgotności mogą prowadzić do przyspieszenia procesów starzenia wina i uszkadzać korek lub butelkę. Chłodziarki zapewniają odpowiednią temperaturę i poziom wilgotności, umożliwiając dostosowywanie parametrów do własnych preferencji i rodzaju wina. Jeśli szukasz dodatkowych udogodnień, postaw na urządzenie z innowacyjnym systemem elektronicznym Touch (np. na chłodziarkę do wina Liebherr WKb 1802-21) - mechanizm pozwala na precyzyjne ustawienie i monitorowanie temperatury za pomocą cyfrowego wskaźnika.
-
Ochrona przed wstrząsami i wibracjami – nawet niewielkie wstrząśnięcie może sprawić, że osad zawarty w winie zacznie się przemieszczać i rozprzestrzeniać, zmieniając smak trunku. Dzięki specjalnie wyprofilowanym półkom lodówka na wino utrzymuje butelki w jednej pozycji i zabezpiecza przed wstrząsami.
Chłodziarka na wino do zabudowy czy wolnostojąca?
Lodówka na wino do zabudowy to doskonały wybór dla osób, które szukają większego urządzenia i pragną dopasować je do pozostałych elementów wyposażenia kuchennego. W zależności od naszych preferencji możemy zamontować front kuchenny, który całkowicie ukryje winiarkę lub dopasować jej wygląd do pozostałych urządzeń gospodarstwa domowego.
Jeśli chcesz uniknąć zmian aranżacyjnych i nie możesz wygospodarować osobnego miejsca w kuchni, zamiast lodówki do wina do zabudowy postaw na winiarkę wolnostojącą. Takie urządzenie ma zazwyczaj mniejsze rozmiary i nie wymaga skomplikowanej instalacji w zabudowie kuchennej. Małe chłodziarki nie zajmą wolnej przestrzeni i doskonale sprawdzą się w domowej piwnicy lub spiżarni.
Chłodziarka do wina dwustrefowa czy jednostrefowa?
Każde wino ma właściwą dla siebie optymalną temperaturę do spożywania – czerwone wino można podawać w temperaturze pokojowej, natomiast białe wino powinno przed podaniem zostać odpowiednio schłodzone. Jeśli jesteś zwolennikiem jednego typu wina, z powodzeniem możesz postawić na lodówkę do wina jednostrefową – pozwoli ona na utrzymanie stałej temperatury, dostosowanej do rodzaju trunku.
Jeżeli natomiast pragniesz cieszyć się smakiem różnych gatunków win i utrzymywać je w stanie gotowym do degustacji, lepszym wyborem będzie chłodziarka do wina dwustrefowa, jak np. chłodziarka do wina do zabudowy Liebherr EWTgw 2383 Vinidoor. Każda z komór lodówki pozwala na niezależne i precyzyjne ustalenie temperatury, dzięki której w witrynie możesz przechowywać naraz zarówno wino białe, czerwone, jak i szampana – wszystkie trunki gotowe do serwowania i degustacji.