
Kategorie
Producent
Wysokość [cm]
Szerokość [cm]
Pojemność komory schładzania [l]
Pojemność komory mrożącej [l]
Poziom hałasu [dB]
Położenie zamrażarki
Dominujący kolor
Komora świeżości
No Frost
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Lodówki jednodrzwiowe – idelane nawet do najmniejszej kuchni
Lodówka jednodrzwiowa to doskonałe rozwiązanie dla małych rodzin i osób, które rzadko gotują i wolą zamawiać gotowe posiłki lub jeść w restauracjach. To również znakomity wybór do niewielkich przestrzeni kuchennych, które nie pomieszczą dużych, dwudrzwiowych urządzeń. Nowoczesne lodówki jednodrzwiowe oferują wiele dodatkowych funkcji, mechanizmów i systemów, które dbają o najwyższy poziom komfortu użytkowania i zapewniają doskonałe warunki przechowywania żywności.
Chłodziarka czy chłodziarko-zamrażarka – co wybrać?
Zanim dokonamy zakupu lodówki jednodrzwiowej warto zastanowić się, czy w naszej kuchni lepiej sprawdzi się chłodziarka czy chłodziarko-zamrażarka. Chłodziarka (czyli lodówka bez zamrażalnika) to urządzenie, które składa się jedynie z komory chłodzącej i jest zazwyczaj mniejszych rozmiarów niż lodówka z zamrażarką. Małe lodówki tego typu świetnie sprawdzą się nie tylko w niewielkich mieszkaniach, ale także w domkach letniskowych, przyczepach kempingowych i małych lokalach gastronomicznych.
Chłodziarko-zamrażarka posiada parę samodzielnych drzwi – te większe kryją zazwyczaj komorę chłodziarki, a za mniejszymi znajduje się komora zamrażalnika. Takie rozwiązanie oferuje większy zakres temperatur i często jest wyposażone w oddzielne obiegi chłodnicze, które zapewniają optymalne warunki do przechowywania żywności.
Lodówka jednodrzwiowa – czym kierować się podczas zakupu?
Przed podjęciem decyzji o zakupie lodówki należy również zwrócić uwagę na następujące parametry urządzenia:
-
Usytuowanie sprzętu – miejsce ulokowania lodówki w naszej przestrzeni kuchennej wpływa nie tylko na rozmiar urządzenia, ale również kierunek otwierania drzwi. Innowacyjnym rozwiązaniem jest model ze zmiennym kierunkiem otwierania drzwi (jak np. chłodziarka Liebherr MRFvc 3511), który dostosujemy do własnych preferencji i konfiguracji pomieszczenia.
-
Klasę energetyczną – im wyższa klasa energetyczna, tym mniejsze zużycie energii elektrycznej. Zakup lodówki powinniśmy więc traktować jako inwestycję – większy, jednorazowy wydatek z domowego budżetu szybko zwróci się w postaci mniejszych rachunków za prąd.
-
System chłodzenia i obiegu powietrza – w urządzeniu powinna być utrzymywana stała, niska temperatura, a zapachy nie powinny przenosić się między produktami.
-
Ekologiczność – warto wybrać lodówkę, która do działania wykorzystuje przyjazne dla środowiska czynniki chłodnicze – mają one minimalny wpływ na efekt cieplarniany i nie niszczą warstwy ozonowej. Jeśli chcesz dokonać ekologicznego wyboru, postaw na chłodziarkę Liebherr MRFvc 5511.
-
Głośność – mimo że nowoczesne modele są zdecydowanie cichsze niż lodówki starego typu, posiadają również bogatsze wyposażenie elektroniczne. Agregaty, wentylatory i obiegi powietrza mogą emitować niewielki hałas. Warto jednak zwrócić uwagę, czy wybrany przez nas model cechuje się niższym poziomem emitowanego hałasu. Za ciche uznaje się urządzenia wytwarzające dźwięki poniżej 40 dB, podczas gdy hałas przekraczający 65 dB może być szkodliwy dla naszego zdrowia.
Lodówki jednodrzwiowe – dodatkowe funkcje
Poza podstawowymi parametrami nowoczesne modele lodówek jednodrzwiowych posiadają wiele dodatkowych funkcji i systemów, które w znaczący sposób ułatwiają korzystanie z urządzenia i dbają o przechowywaną żywność. Są to m.in.:
-
Komora zero stopni – w komorze utrzymywana jest niższa temperatura niż w pozostałej części chłodzącej, dzięki temu możesz w niej przechowywać mięso, ryby, owoce morza i sery, bez obaw o ich świeżość i doskonały smak. Szufladę Extra Chill odnajdziesz w lodówce Electrolux LNT7ME34K1.
-
System szybkiego chłodzenia – dzięki tej funkcji możesz szybko obniżyć temperaturę i w kilka godzin schłodzić ulubione napoje i potrawy.
-
System szybkiego zamrażania – taki mechanizm sprawia, że potrawy dłużej pozostają świeże i mogą być dłużej przechowywane w zamrażarce, a po rozmrożeniu nie tracą smaku i właściwości odżywczych.