Kategorie
Producent
Typ prowadnic w piekarniku
Czyszczenie piekarnik
Sterowanie
Termosonda
Cena
-
od
do
16 019,00 zł
11 499,00 zł
11 499,00 zł
11 499,00 zł
9 499,00 zł
9 499,00 zł
15 299,00 zł
19 999,00 zł
16 999,00 zł
7 999,00 zł
Cena regularna:
14 999,00 zł
15 999,00 zł
3 699,00 zł
Cena regularna:
6 119,00 zł
7 199,00 zł
9 899,00 zł
17 099,00 zł
16 499,00 zł
4 999,00 zł
Cena regularna:
7 649,00 zł
17 099,00 zł
8 729,00 zł
9 899,00 zł
Piekarniki parowe to nowoczesne urządzenia pozwalające na przygotowywanie posiłków. Gotowanie na parze to zdrowa i popularna forma obróbki cieplnej, dzięki której nasze posiłki zachowują największą ilość wartości odżywczych, witamin i mikroelementów obecnych w surowych składnikach. Piekarnik z funkcją pary wspomaga wytapianie tłuszczu z gotowanego jedzenia, zmniejszając jego kaloryczność. Gotowanie w wilgotnym środowisku korzystnie wpływa na smak dań, sprawiając, że zachowują one miękkość i naturalne aromaty.
Piekarnik parowy – na co zwracać uwagę?
O czym powinniśmy pamiętać, chcąc wybrać najlepszy piekarnik do zabudowy? Przed zakupem powinniśmy sprawdzić parametry dostępnych urządzeń. Piekarnik parowy z funkcją pieczenia może być mniej lub bardziej energooszczędny. Może też oferować funkcje dodatkowe służące przyspieszeniu gotowania lub zabezpieczeniu urządzenia przed dziećmi. Parametry wymagające uwagi to:
-
Klasa energetyczna – najlepsze piekarniki parowe mogą poszczycić się klasą energetyczną A lub A+. Jeśli często pieczemy, warto zwrócić uwagę na ten parametr. Wysoka klasa energooszczędności sprawi, że korzystanie z urządzenia nie obciąży domowego budżetu. Piekarnik parowy, który nie zawiedzie nas w tej kwestii, to np. jeden z modeli marki Electrolux.
-
Typy prowadnic – nowoczesne modele, jak chociażby w piekarnikach Gorenje, wyposażone są w drabinki z mechanizmem teleskopowym. Dzięki temu blachy wsuwają się i wysuwają lekko i płynnie, i trzymają się stabilnie nawet podczas maksymalnego ich wysunięcia. Najnowocześniejsze piekarniki, w tym modele z funkcją pary, zostały wyposażone w prowadnice, które wysuwają blachę i delikatnie blokują ją na końcu szyny, pozwalając na wygodne doglądanie dania.
-
Funkcja termoobiegu – tę funkcję oferuje większość modeli piekarników parowych w naszym sklepie m.in. marki AEG. Termoobieg gwarantuje równomierny obieg gorącego powietrza, co wpływa na perfekcyjne wypieczenie dań oraz przyspiesza przygotowanie potraw. Piekarniki z funkcją pary do zabudowy to urządzenia kuchenne najnowszej generacji i jako takie powinny posiadać funkcję termoobiegu w podstawowym pakiecie wyposażenia.
-
Wymiary – piekarniki parowe mają zazwyczaj wysokość od 45 do 60 cm. Przeciętna głębokość takiego urządzenia wynosi ponad 55 cm. Największe różnice między modelami możemy zauważyć w ich pojemności. Najmniejsze modele mają pojemność 29 l, podczas gdy największe piekarniki parowe mogą przekraczać nawet 70 l pojemności.Jeśłi przyrządzasz kilka potraw jednocześnie, to większy sprzęt jest rozwiązaniem dla Ciebie. Duże piekarniki parowe przydadzą się przede wszystkim rodzinom wielodzietnym oraz wszystkim, którzy często przyjmują wielu gości. Z kolei doskonałym wyborem do małej kuchni może okazać się np. kompaktowy piekarnik parowy Electrolux.
-
Łatwość czyszczenia – jak każde inne urządzenie kuchenne, piekarniki z funkcją pary pod zabudowę będą od czasu do czasu wymagać czyszczenia. Utrzymanie piekarnika w czystości jest dość trudne, a jego szorowanie należy do najbardziej żmudnych i niewdzięcznych prac kuchennych. Dlatego producenci proponują technologie oraz rozwiązania mające ułatwić usuwanie zabrudzeń ze ścianek i drzwiczek urządzenia. Piekarniki parowe z funkcją pyrolizy, np. marki Siemens, wyposażone są w specjalne programy wykorzystujące do czyszczenia wysoką temperaturę, a także są pokryte emalią, z której łatwo usuniesz zanieczyszczenia.
-
Funkcje dodatkowe – warto przede wszystkim sprawdzić, czy interesujące nas piekarniki parowe mają tryb grillowania. Nie wszystkie modele mogą się pochwalić tą funkcją pozwalającą nam przygotowywać rumiane dania z chrupiącą skórką. Taką funkcjonalność oferują np. niektóre piekarniki parowe Electrolux. Coraz częściej piekarniki oferują termosondę, która pozwala na bieżąco śledzić temperaturę przygotowywanego dania. Funkcja ta dostosowuje długość pieczenia tak, aby potrawa zachowała jednocześnie soczysty smak i pożądany stopień wypieczenia. Przykładem takiego rozwiązania może być piekarnik parowy AEG.