Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Węgiel czy brykiet – jakie paliwo opałowe wybrać w sezonie grillowym?
Każdy amator grillowania doskonale wie, jak ważny jest wybór odpowiedniego paliwa opałowego do grilla. Aby uzyskać najlepszy smak potraw nie wystarczy jedynie zakup urządzenia dobrej jakości – równie istotny jest właściwy dobór materiału opałowego, który zapewni odpowiednio wysoką, stałą temperaturę. Wraz z rozpoczęciem sezonu grillowego często stajemy przed decyzją, co wybrać na grilla węglowego? Brykiet czy węgiel?
Warto pamiętać, że zgodnie z normami prawnymi obowiązującymi w Unii Europejskiej do rozpalania grilla węglowego powinniśmy używać wyłącznie węgla drzewnego lub brykietu. Podczas wyboru paliwa opałowego należy zwrócić uwagę również na jakość materiałów i kupować je od sprawdzonych producentów.
Węgiel do grilla – wybór dobry dla środowiska
Najchętniej wybieranym materiałem opałowym jest węgiel do grilla. Nie bez powodu! Miłośnicy grillowanych potraw zgodnie twierdzą, że żaden inny opał nie nadaje produktom tak bogatego aromatu i smaku jak węgiel drzewny. Węgiel jest prosty w użytkowaniu i może być z powodzeniem wykorzystywany zarówno przez osoby początkujące, jak i doświadczone w sztuce grillowania. Na jego rozpalenie i uzyskanie odpowiedniej temperatury wystarczy zaledwie kilka minut. Nie bez znaczenia jest także cena węgla drzewnego – jego zakup wiąże się ze znacznie mniejszym wydatkiem niż zakup brykietu. Nie należy jednak zapominać, że ze względu na konieczność dokładania węgla podczas grillowania zużywamy go o wiele więcej niż brykietu. Zwolenników ekologicznych rozwiązań bez wątpienia ucieszy również fakt, że węgiel na grilla jest wyborem przyjaznym dla środowiska, gdyż wytwarza minimalną ilość zanieczyszczeń.
Jak wybrać najlepszy węgiel do grilla?
Podczas wyboru odpowiedniego węgla drzewnego warto zwrócić uwagę na rodzaj surowca, z którego został wykonany. Poleca się zakup węgla pozyskiwanego wyłącznie z drzew liściastych, gdyż zawiera on niewielką ilość toksyn i wilgoci. Ponadto, podczas spalania wytwarza małą ilość popiołu, co ma znaczący wpływ na walory smakowe grillowanych potraw. W grillach na węgiel drzewny najlepiej sprawdzą się produkty o dużych bryłkach – będą się dłużej palić, a my zużyjemy mniej materiału. Węgiel drzewny Weber z drewna bukowego, dębowego i grabu składa się w 100% z naturalnych składników. Szybko się rozpala, długo utrzymuje żar, pozostawia także mniej sadzy i popiołu. Węgiel drzewny Big Green Egg pochodzi z drzewa bukowego i grabu oraz ma wyjątkowo długi czas palenia. Jest w 100% organiczny i posiada znak jakości FSC.
Brykiet do grilla – wydajne grillowanie
Brykiet opałowy wytwarzany jest z kilku składników – trocin, torfu, miału i węgla drzewnego. Surowce te są prasowane pod dużym ciśnieniem, a lepiszcze do brykietu stanowi zazwyczaj żywica, skrobia ziemniaczana lub mąka kukurydziana. Chociaż bardziej zwarta, regularna budowa brykietu węglowego wpływa na dłuższy czas jego rozpalania, to materiał ten dłużej utrzymuje ciepło (aż do 4 godzin) i nie wymaga ciągłego dokładania do grilla. Pozwala także na równomierne rozłożenie żaru na ruszcie i doskonale sprawdza się podczas przygotowywania potraw, które wymagają dłuższego grillowania. Warto zainwestować w brykiet dobrej jakości – jest nie tylko bardziej wydajny, ale zawiera również mniejszą ilość szkodliwych składników niż jego tańsze odpowiedniki.