
Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja

37,00 zł
Jaką rolę pełnią rozpałki do paleniska?
Uwielbiasz grillowane potrawy, ale rozpalanie grilla nie jest Twoją mocną stroną? Zastanawiasz się jaka rozpałka najlepiej się sprawdzi i pomoże Ci utrzymać trwały ogień? Chociaż może się wydawać, że wybór rozpałki nie ma większego znaczenia, w rzeczywistości stanowi ona jeden z kluczowych elementów procesu grillowania. To właśnie rozpałka odpowiada za pierwszy płomień, który rozgrzewa całe palenisko. A to nie jest wcale takie łatwe ze względu na działanie czynników zewnętrznych, takich jak np. silny wiatr o zmiennym kierunku, wilgoć czy nieprawidłowe ułożenie węgla lub brykietu. Ponadto, odpowiednio dobrana podpałka zapewnia bezpieczeństwo korzystania z grilla oraz dba o niepowtarzalny smak i aromat przyrządzanych potraw.
Jaka powinna być odpowiednia podpałka?
Odpowiednio dobrana podpałka powinna być przede wszystkim mocna i skuteczna. Tanie rozpałki trudno się podpala, a na chwilę „złapany” ogień często znika i gaśnie – taki proces wymaga znacznych nakładów czasowych i bywa frustrujący, szczególnie wtedy gdy jesteśmy głodni i chcemy szybko zasiąść do grillowanych potraw. Warto więc zainwestować w rozpałkę dobrej jakości, która długo utrzymuje ogień i pozwala na szybkie rozpalenie grilla.
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru rozpałki?
Podczas wyboru odpowiedniej rozpałki warto wziąć pod uwagę kilka następujących parametrów:
- Skład rozpałki – tańsze produkty często zawierają substancje chemiczne i parafinę, które osiadają na grillowanych produktach i mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Dlatego podczas wyboru podpałki powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy produkty spełniają właściwe normy europejskie, a ich opakowania posiadają specjalne oznaczenia.
- Bezpieczeństwo – odpowiednia rozpałka powinna spełniać wszelkie normy bezpieczeństwa i posiadać atesty. Zapewnią one pełną ochronę przed poparzeniami i pożarami.
- Wpływ na środowisko – zwolennicy ekologicznych rozwiązań mogą wybrać podpałkę wyprodukowaną w zgodzie z uznaną gospodarką leśną.
Komin do rozpalania grilla
Jednym z najskuteczniejszych narzędzi, które w znacznej mierze ułatwia i przyspiesza proces rozpalania grilla jest specjalny komin (jak np. komin do rozpalania grilla Weber). Umieszcza się w nim rozpałkę oraz opał, a odpowiednia budowa zapewnia materiałom optymalny dopływ powietrza i pozwala osiągnąć wyższą temperaturę w krótkim czasie. Po pojawieniu się płomienia opał można w sposób bezpieczny przerzucić do paleniska dzięki poręcznym, odpornym na temperaturę rączkom.
Jak rozpalić grilla?
Do rozpalania grilla możesz użyć specjalnej dmuchawy lub zwykłej gazety – wystarczy pomachać nią kilka razy w pobliżu paleniska. Gdy pojawi się ogień (zazwyczaj trwa to około 5 minut), węgle należy rozgarnąć przy użyciu specjalnych szczypiec. Zanim rozpoczniesz grillowanie, sprawdź czy węgiel jest dobrze rozżarzony i pojawiła się na nim warstwa popiołu. Jeśli chcesz uzyskać bogatszy smak potraw, na węgiel możesz dodatkowo położyć ulubione zioła lub gałązkę jałowca. Aby grillowane produkty nie przykleiły się do rusztu, warto wcześniej posmarować go oliwą.