Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni w mediach społecznościowych zaczynają pojawiać się zdjęcia zachwyconych grillowiczów. Polacy uwielbiają grillować nie tylko ze względu na kulinarne wrażenia, lecz przede wszystkim z uwagi na możliwość spotkania z przyjaciółmi. Bo przecież aż ślinka cieknie na samą myśl o byciu zaproszonym na grilla, więc jak tu się nie skusić? Jedzenie z grilla ma również swoich przeciwników, którzy uważają, że takie potrawy są niezdrowe. Jak jest w rzeczywistości?
Czy jedzenie z grilla może być zdrowe?
Kiedyś uważano, że jedzenie z grilla jest zdrowe i dietetyczne, gdyż tłuszcz wytapiający się z kiełbasek nie pozostaje w pożywieniu, lecz spływa na rozżarzony węgiel. Dziś uważa się zupełnie inaczej, gdyż udowodniono, że skapujący na węgiel tłuszcz przemienia się w toksyczne opary. Choć ta informacja może budzić niepokój, wcale nie oznacza, że musisz całkowicie zrezygnować z ukochanego grilla. Aby grillowanie było zdrowsze, wystarczy stosować się do kilku reguł i pamiętać, czego pod żadnym pozorem nie wolno robić.
Zasady zdrowego grillowania
Zdrowy grill to odpowiedzialny grill. Jedzenie, które trafia na ruszt, powinno być dobrej jakości, a sam proces zdrowego grillowania warto rozpocząć od doboru odpowiedniego urządzenia. Producenci oferują grille węglowe, elektryczne i gazowe:
-
Grill węglowy (np. Weber Master-Touch) to klasyk, który zapewnia charakterystyczny zapach, lecz równocześnie wymaga ostrożności, gdyż tłuszcz kapiący na rozżarzony węgiel nie jest dobry dla zdrowia. Wybierając grill węglowy, warto pamiętać, by do rozpalenia używać węgla z drzew liściastych i unikać stosowania chemicznych podpałek, papieru, lakierowanego drewna, dykty i innych materiałów.
-
Grill elektryczny (np. Weber Pulse 2000) jest ekologiczny oraz łatwy w obsłudze i czyszczeniu, a przy tym nie dymi, dzięki czemu możesz grillować nawet na własnym balkonie. Idealny do okazjonalnego grillowania.
-
Grill gazowy (np. Weber Spirit II, Weber Genesis II E-310) jest ekologiczny, niedymiący oraz łatwy w obsłudze i czyszczeniu. Mimo tego, że jest droższy niż grill elektryczny, jego użytkowanie jest tańsze (ze względu na niższą cenę gazu).
Wybieraj dobrej jakości produkty
Unikaj tłustych i nieświeżych produktów żywnościowych, które już jakiś czas leżą w lodówce lub „były na promocji”. Jakość pożywienia nie wzrośnie wskutek grillowania, a podpieczone i mocno przyprawione mięso nagle nie stanie się świeże. Jedzenie na grilla powinno być jakościowo zbliżone do tego, jakie wybierasz na co dzień.
Grilluj krótko
Unikaj rozgrzewania zimnego mięsa z lodówki na ruszcie – przed grillowaniem trzymaj je w temperaturze pokojowej. W ten sposób mięso nie będzie przywierało do rusztu, a sam czas grillowania znacznie się skróci. Stosuj zasadę „im krócej, tym lepiej”. Warto też podzielić mięso na mniejsze kawałki – świetnie sprawdzą się szaszłyki.
Marynuj mięso
Zamarynowane mięso jest nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Wykorzystując do marynaty czosnek, cebulę czy bazylię, redukujesz ilość toksycznych związków wydzielanych podczas grillowania. Dobra wiadomość jest też taka, że marynowanie w piwie zmniejsza ilość rakotwórczych substancji o 53% (piwo ciemne) lub 13% (piwo jasne). Dlaczego więc nie połączyć przyjemnego z pożytecznym? :) Zdecydowanie unikaj gotowych marynat, które składają się w większości z soli i konserwantów.
Używaj tacek
Pilnuj, żeby jedzenie się nie przypaliło oraz nie nacinaj i nie nakłuwaj mięsa, aby uniknąć kapania tłuszczu na żar. Warto korzystać z aluminiowych tacek, które zapobiegają skapywaniu tłuszczu na rozżarzony węgiel, a przy tym ułatwiają późniejsze czyszczenie urządzenia.
Grilluj warzywa
Jedzenie z grilla często kojarzy się z uczuciem pełności i sytości. To dlatego, że najczęstszym produktem, jaki grillujemy, jest mięso. Postaw na lekkostrawne jedzenie i zacznij grillować warzywa! Najlepiej sprawdzą się bakłażan, papryka, cukinia, ziemniaki i bataty. Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, warzywa należy grillować krótko (ok. 4-10 minut). Warto podkręcić ich smak, sięgając po oliwę z oliwek, zioła i przyprawy. Lekkostrawne warzywa mogą również pojawić się w formie surowej, np. jako sałatka do grillowanego mięsa.
Postaw na ryby i sery
Kto powiedział, że grillować można jedynie mięso i warzywa? Zaskocz wszystkich, podając grillowaną rybę. Najlepiej sprawdzą się ryby świeżo złowione, surowe lub chłodzone, a najgorzej głęboko mrożone. Aby uniknąć nieprzyjemności, wybieraj ryby bez ości! Najlepsze będą ryby takie jak dorsz, halibut czy łosoś. Na grillu świetnie sprawdzają się też sery owcze i kozie, szczególnie oscypki i ser halloumi.