Sklep LUKE - RTV i AGD w Bielsku-Białej!
Jak dobrać kawę do ekspresu?
Jak dobrać kawę do ekspresu?

Ekspresy ciśnieniowe i przelewowe coraz częściej pojawiają się w domach i biurach, skutecznie wypierając małą czarną z fusami. Zakup dobrej jakości ekspresu to jednak dopiero początek przygody – niezwykle ważne jest bowiem zaopatrzenie się w dobrej jakości kawę, która będzie nadawała się do naszego ekspresu. Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego i przelewowego?

Jaka kawa do ekspresu przelewowego?

Do ekspresu przelewowego doskonale nadaje się kawa średnio mielona – średni stopień mielenia pozwala uniknąć gorzkiego posmaku spowodowanego przez zbyt długi kontakt ziarna z wodą. W związku z tym, że w ekspresie przelewowym przygotowujemy czarną kawę, nie ukryjemy jej smaku pod mleczną pianką. Jaka kawa do ekspresu przelewowego będzie najlepsza?

Aby uniknąć mocnej goryczy, postaw na jasno palone ziarna, np. gwatemalskie lub brazylijskie. Taka kawa do ekspresu przelewowego będzie przyjemnie słodka, z posmakiem czekolady, orzechów i owoców. Zdecydowanie odradzamy natomiast kawy ciemno palone, które w ekspresie przelewowym wyjdą płaskie, gorzkie i pozbawione głębi – nawet jeśli dodasz do nich mleko.

Jaka najlepsza kawa – mielona czy ziarnista? Warto sięgać po kawy ziarniste, które zapewniają niezwykły aromat. Jeśli nie chce Ci się mielić kawy przed każdym użyciem ekspresu, wybierz ekspres przelewowy z młynkiem, taki jak Severin KA4813.

Aby zaparzyć pyszną kawę przelewową, pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji – na 100 ml wody przypada standardowo 6 g kawy.

Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

Ekspresy ciśnieniowe dzielimy na kolbowe i automatyczne. Podczas gdy ekspresy automatyczne samodzielnie mielą ziarna i przygotowują kawę po naciśnięciu przycisku, ekspresy kolbowe wymagają pomocy użytkownika. Kawa do ekspresu kolbowego musi więc być zmielona przed uruchomieniem urządzenia, gdyż ekspresy kolbowe nie są wyposażone w młynek. Taki ekspres jest nieco trudniejszy w obsłudze, jednak cieszy się dużą popularnością wśród osób, dla których parzenie kawy to rytuał.

Samodzielne mielenie kawy w dobrej jakości młynku (np. Severin KM3873) daje nam wiele możliwości, z których najważniejsza jest kontrola stopnia zmielenia ziaren. Dzięki temu, że możesz precyzyjnie regulować grubość mielenia, masz możliwość uzyskania dokładnie takiej kawy, jaką lubisz. Jeśli jednak brakuje Ci czasu na samodzielne mielenie kawy, dobrym wyborem będzie kawa mielona do ekspresu kolbowego.

Jaka kawa jest najlepsza do tego rodzaju ekspresu – jasno czy ciemno palona? Podczas gdy w ekspresie przelewowym świetnie sprawdzą się jasno palone ziarna, do ekspresów kolbowych wybieraj ziarna średnio lub ciemno palone. Taką kawę producent najczęściej oznacza określeniem „do espresso”.

Smak kawy jest natomiast kwestią indywidualną. Wielbicielom słodkich smaków polecamy kawy brazylijskie i gwatemalskie z wyczuwalnymi nutami czekolady, orzechów i owoców. Z kolei miłośnikom kaw kwasowych i owocowych z pewnością przypadną do gustu ziarna z Etiopii, Kenii i Rwandy.

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu automatycznego?

Do zaparzenia filiżanki pysznego naparu potrzebujemy ekspresu ciśnieniowego automatycznego i dobrej jakości ziaren. Ekspres taki jak Jura E8 (EB) zadowoli każdego miłośnika domowej kawy jak z kawiarni. W przeciwieństwie do ekspresów kolbowych urządzenia automatyczne nie wymagają stosowania oddzielnego młynka, dlatego przygotowywanie kawy jest szybsze i wygodniejsze.

Ze względu na wbudowany młynek kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego jest oczywistym wyborem. Dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego automatycznego powinna być średnio lub ciemno palona (tak samo jak w przypadku ekspresu kolbowego). Jasno palone ziarna zupełnie się nie sprawdzą, gdyż taka kawa z ekspresu będzie smakowała płasko i wyróżniała się wysoką kwasowością. Wszystko dlatego, że parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym jest krótsze niż w przelewowym, dlatego zdecydowanie lepszym wyborem są ziarna „do espresso”.

Arabika czy robusta?

Przyjęło się mówić, że arabika jest dobrą kawą, a robusta złą. W każdej plotce jest ziarenko prawdy, jednak wcale nie powinniśmy wystrzegać się robusty, która doskonale sprawdza się w mieszankach. Arabika jest trudniejsza w uprawie i droższa, a przy tym bogatsza w smaku – może smakować cytrusowo, orzechowo, owocowo czy czekoladowo. Z kolei robusta jest łatwiejsza w uprawie i tańsza, a jej paleta smaków jest nieco bardziej ograniczona – to kawa gorzka, ziemista i prosta.

Robusta wyróżnia się wyższą zawartościąkofeiny, dlatego bardzo często dodaje się ją do mieszanek (np. Pedron Extra). To świetny wybór dla osób, które cenią mocne i intensywne espresso. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem kaw delikatnych, z wyczuwalnymi nutami owocowymi lub czekoladowymi, zdecydowanie lepszym wyborem będzie 100% arabika (np. Pedron Grand Cru).

Czy wiesz już jaka kawa ziarnista do ekspresu najlepiej sprawdzi się w Twoim domu? Poznaj naszą ofertę kaw ziarnistych i mielonych z polskich oraz zagranicznych palarni i w pełni wykorzystaj możliwości swojego ekspresu!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium