Zwykły czy parowy? Oto jest pytanie. Odkąd w sprzedaży pojawiły się piekarniki parowe, coraz więcej osób zastanawia się nad zakupem tego nowoczesnego urządzenia. Czym różnią się piekarniki parowe od zwykłych i który model najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?
Zwykły piekarnik elektryczny – zalety i wady
W klasycznym piekarniku z łatwością przygotujesz ciasta, pizzę, mięso, ryby, babeczki i wiele innych popularnych potraw. Takie urządzenie jest łatwe w obsłudze i dostępne w szerokim zakresie cen, dlatego bez problemu możesz nabyć dobry sprzęt za niewielkie pieniądze. Wadą zwykłych piekarników jest mniejsza liczba funkcji niż w przypadku urządzeń parowych, jednak nie każdy potrzebuje piekarnika parowego do pełni szczęścia. Decydując się na model klasyczny, warto wybrać piekarnik z systemem ułatwiającym czyszczenie, który znacząco podnosi komfort użytkowania.
Dla kogo?
Gotowanie lub pieczenie na parze to nie Twoja bajka? Jeśli nie jesteś miłośnikiem eksperymentów kulinarnych, tradycyjny piekarnik elektryczny powinien być wystarczający. Piekarnik parowy to wspaniałe urządzenie, pod warunkiem, że korzystamy z jego funkcji. Jeśli więc używasz piekarnika sporadycznie lub jesteś zadowolony z posiłków przygotowywanych w klasycznym urządzeniu, zwykły piekarnik będzie najlepszym wyborem.
Jaki piekarnik elektryczny wybrać?
Szukasz tradycyjnego piekarnika, który wyróżnia się wysoką jakością i przystępną ceną? Sprawdź model Electrolux seria 600 SurroundCook z termoobiegiem, który umożliwia jednoczesne pieczenie nawet na trzech poziomach. Cierpnie Ci skóra na samą myśl o czyszczeniu piekarnika? Spokojna głowa! Producent wyposażył ten model w funkcję czyszczenia parowego AquaClean, która rozmiękcza zaschnięte zabrudzenia, ułatwiając ich usuwanie. Wygodny wyświetlacz LCD, możliwość ustawienia alarmu i czasu zakończenia pieczenia, równomierne pieczenie Even Cooking i blachy w rozmiarze XL sprawiają, że piekarnik elektryczny SurroundCook to idealny wybór dla każdego!
Piekarnik elektryczny parowy – dla tych, którzy chcą więcej
Piekarnik parowy to urządzenie elektryczne wzbogacone o dodatkowe funkcje. Oznacza to, że w piekarniku parowym możemy nie tylko piec i grillować, lecz także przygotowywać potrawy w zupełnie nowy sposób. Piekarniki parowe są wyposażone w funkcje pieczenia i gotowania na parze, rozmrażania, nawilżania, suszenia, pieczenia chleba czy ogrzewania talerzy. Wyjątkiem jest piekarnik z funkcją pary, który pozwala na pieczenie z parą, lecz nie umożliwia gotowania na parze.
Dla kogo?
Piekarnik elektryczny parowy to najlepszy wybór dla tych, którzy oczekują od urządzenia elektrycznego czegoś więcej niż funkcji tradycyjnego pieczenia. Pieczenie na parze umożliwia utrzymanie optymalnej wilgotności wewnątrz potrawy, dlatego dania z piekarnika parowego są soczyste, a przy tym mają delikatną konsystencję i chrupiącą skórkę. Z kolei gotowanie na parze jest idealną opcją dla osób, które chcą być fit, gdyż ten sposób przygotowywania posiłków pozwala zredukować zużycie tłuszczu do minimum – przy zachowaniu soczystości potrawy. Gotując na parze, możemy również skrócić czas przygotowywania posiłków oraz zachować wszystkie składniki odżywcze pożywienia.
Jaki piekarnik elektryczny parowy jest najlepszy?
Gotowanie na parze, rozmrażanie, turbogrill czy pieczenie pizzy w domowych warunkach jeszcze nigdy nie było tak proste! Piekarnik parowy do zabudowy Electrolux SteamBoost to urządzenie, dzięki któremu przeniesiesz swoje doznania kulinarne na wyższy poziom! Chcesz zacząć gotować bez tłuszczu i zachowywać wszystkie składniki odżywcze przygotowywanych potraw? Piekarnik parowy z termosondą monitorującą temperaturę wnętrza potrawy to sprzęt, dzięki któremu raz na zawsze pożegnasz się z niedopieczonymi lub przepieczonymi potrawami!
A może tym, czego szukasz, jest piekarnik z funkcją gotowania na parze, który umożliwia przyrządzanie dań metodą SousVide? Przygotowuj potrawy jak z restauracji z piekarnikiem AEG seria 900 SteamPro! Urządzenie pozwala również na regulację poziomu wilgotności, pieczenie chleba, rozmrażanie, wyrastanie ciasta, suszenie, grillowanie czy nawilżanie.
Piekarnik parowy czy zwykły – który wybrać?
Wybierając piekarnik, warto kierować się własnymi potrzebami, a nie modą. Nie ulega wątpliwości, że obecnie większą popularnością cieszy się piekarnik parowy. Czy warto zdecydować się na to rozwiązanie? Oczywiście, że tak – pod warunkiem, że zamierzasz korzystać z dostępnych funkcji i dysponujesz nieco większym budżetem. Jeśli nie jesteś zainteresowany gotowaniem na parze, nie ma sensu przepłacać i kierować się trendem: w tym przypadku znacznie lepiej wybrać klasyczny piekarnik elektryczny.
Jeśli natomiast gotowanie na parze, regeneracja parowa, nawilżanie czy rozmrażanie to funkcje, o jakich od dawna marzysz, piekarnik parowy wolnostojący lub przeznaczony do zabudowy będzie najlepszym rozwiązaniem. W takim piekarniku możesz bowiem piec zarówno tradycyjnie, jak i z użyciem pary, dlatego wybierając urządzenie parowe, nic nie tracisz, a zyskujesz wiele dodatkowych opcji.