Choć obie te nazwy są często używane zamiennie, w rzeczywistości piekarnik parowy i piekarnik z funkcją pary to dwa różne urządzenia. Podstawową różnicą jest brak możliwości gotowania na parze podczas korzystania z piekarnika z funkcją pary. Czym jeszcze różnią się oba urządzenia i które warto wybrać?
Piekarnik z funkcją pary – czym się wyróżnia?
Korzystając z piekarnika z funkcją pary, możemy wykorzystywać parę do pieczenia, lecz nie do gotowania. Piekarnik z funkcją pary jest zwykle wyposażony w zbiornik lub zagłębienie znajdujące się w dnie komory pieczenia – to właśnie tam wlewamy wodę, która następnie zmienia się w parę. To alternatywa dla piekarników parowych, która świetnie sprawdzi się w kuchniach miłośników pieczonych potraw.
Pieczenie z funkcją pary pozwala uzyskać lepszy smak, konsystencję i wygląd dań. Pieczone w ten sposób potrawy nie są przesuszone i wyróżniają się optymalną wilgotnością oraz soczystością. W zależności od dostępnych opcji piekarnik z funkcją pary może również służyć do szybkiego rozmrażania czy regeneracji pieczywa.
Jaki piekarnik z funkcją pary wybrać?
Szukasz wydajnego piekarnika do pieczenia z parą? Wybierz piekarnik z funkcją pary AEG SteamCrisp, w którym tradycyjny sposób ogrzewania jest wspomagany działaniem pary. Takie rozwiązanie sprawia, że potrawy są soczyste i pełne smaku w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Model SteamCrisp jest wyposażony w termosondę Food Sensor, która precyzyjnie mierzy temperaturę wewnątrz potrawy i pozwala uzyskać optymalny stopień wypieczenia.
Dzięki funkcji pyrolizy piekarnik AEG jest też łatwy w czyszczeniu, gdyż wszelkie zabrudzenia zamieniają się w popiół po naciśnięciu jednego przycisku. Ten nowoczesny piekarnik z funkcją pary jest również wyposażony w termoobieg, dzięki czemu możesz otrzymywać równomierne efekty, piekąc nawet na trzech poziomach jednocześnie. Model AEG SteamCrisp jest również wyposażony w szereg dodatkowych funkcji, takich jak pieczenie chleba, grzanie dolne, suszenie, rozmrażanie, nawilżanie, grill, pizza czy ogrzewanie talerzy.
Czym cechuje się piekarnik parowy?
Piekarnik parowy jest urządzeniem, które oprócz podstawowych funkcji zapewnia również możliwość gotowania na parze. To rozwiązanie szczególnie uwielbiają osoby ograniczające spożycie tłuszczu, prowadzące zdrowy styl życia lub przebywające na specjalnych dietach. Piekarniki parowe są zazwyczaj wyposażone w dedykowany zbiornik na wodę, a wybrane modele są przystosowane do bezpośredniego podłączenia do ujęcia wody.
Piekarnik z funkcją gotowania na parze daje nam więcej możliwości niż urządzenie wyposażone wyłącznie w funkcję pary. To najlepszy wybór dla osób, którym zależy na przygotowywaniu smacznych i beztłuszczowych potraw gotowanych na parze.
Jaki piekarnik parowy jest najlepszy?
Jednym z najpopularniejszych producentów piekarników parowych jest Electrolux, który stworzył wielofunkcyjny model SteamBoost. Piekarnik elektryczny parowy Electrolux SteamBoost pozwala na wykorzystanie pary na trzech różnych poziomach, umożliwiając pieczenie, odgrzewanie i gotowanie na parze. Piekarnik SteamBoost jest wyposażony w termosondę monitorującą temperaturę wewnątrz potrawy, tekstowy wyświetlacz LCD z asystentem gotowania, tryb szybkiego nagrzewania, funkcję czyszczenia parowego, a także szereg innych opcji, m.in. pieczenie chleba, grillowanie turbo, rozmrażanie, suszenie, wyrastanie ciasta czy grzanie dolne.
Piekarnik parowy do zabudowy może być również wyposażony w innowacyjną funkcję SousVide. W tej kategorii prym wiedzie model Electrolux seria 900 SteamPro, który umożliwia pieczenie, grillowanie, gotowanie na parze oraz przygotowywanie potraw metodą SousVide – w zamkniętych próżniowo woreczkach. Piekarnik parowy SteamPro jest wyposażony w termosondę, możliwość zdalnego sterowania za pomocą aplikacji MyElectrolux Kitchen, dotykowy wyświetlacz EXCIte oraz inteligentną funkcję Steamify®, która automatycznie dopasowuje parametry pracy do oczekiwanych rezultatów.
Piekarnik parowy czy piekarnik z funkcją pary – który wybrać?
Coraz więcej osób planuje wymienić zwykły piekarnik na piekarnik parowy. Czy warto w ogóle rozważać zakup piekarnika z funkcją pieczenia i/lub gotowania na parze? Oczywiście, że tak! Oba urządzenia pozwalają na przyrządzanie potraw wyróżniających się soczystością, wysoką smakowitością, delikatną konsystencją i chrupiącą skórką.
Jeśli zależy Ci wyłącznie na uzyskaniu wymienionych parametrów, a Twoim ulubionym sposobem przyrządzania potraw jest pieczenie, piekarnik z funkcją pary powinien zaspokoić Twoje oczekiwania. Jeśli natomiast chcesz zacząć gotować na parze, zredukować ilość tłuszczu w diecie i zadbać o to, by Twoje posiłki zawierały mnóstwo składników odżywczych, postaw na piekarnik parowy – wolnostojący lub przeznaczony do zabudowy. Jeśli wybierasz wersję wolnostojącą, ciekawym rozwiązaniem będzie kuchenka gazowa z piekarnikiem parowym, która świetnie sprawdzi się zarówno w małych, jak i przestronnych kuchniach.