Piekarnik parowy – czym jest i czy warto w niego zainwestować?
Piekarnik to zakup na lata. Od jego jakości i funkcjonalności zależeć będzie nie tylko smak przygotowywanych na co dzień dań, ale również Twój komfort w kuchni. Jednym z najnowocześniejszych rozwiązań, które cieszą się rosnącą popularnością wśród użytkowników, jest piekarnik parowy. Sprawdź, czym jest i czy rzeczywiście warto w niego zainwestować!
Gotowanie na parze nie jest wcale nową techniką. Parowary były używane już w 5000 r. p.n.e., a ich współcześni kuzyni są od dziesięcioleci wykorzystywani w komercyjnych kuchniach przez szefów kuchni z najwyższej półki. W ostatnich latach piekarniki parowe zaczęły przyciągać uwagę również kucharzy domowych, zwłaszcza tych, którzy szukają możliwości tworzenia zdrowych i wygodnych przepisów na co dzień, bez wątpienia zainspirowani telewizyjnymi programami kulinarnymi prezentującymi najnowsze technologie i gadżety.
Jak działają piekarniki parowe?
To całkiem proste. Większość piekarników parowych zawiera pojemnik na wodę w komorze piekarnika. Woda jest wtłaczana do bojlera za pomocą pompy, a ciepło z piekarnika zamienia wodę w parę. Oznacza to, że wilgotność jest utrzymywana na optymalnym poziomie, co zmniejsza zapotrzebowanie na oleje i przyprawy. Niektóre modele można podłączyć do linii wodnej.
Gotowanie na parze jest również szybsze, co znacznie skraca czas gotowania, szczególnie w przypadku przygotowywania dużych ilości jedzenia. Można piec,, prażyć i grillować, a także rozmrażać i odgrzewać resztki jedzenia. Rodzice mogą nawet dezynfekować butelki dla niemowląt. Co najważniejsze, wilgoć pomaga zapobiegać wysychaniu żywności, dzięki czemu efekt końcowy jest smaczniejszy.
Najważniejsze cechy i funkcje piekarnika parowego
Piekarnik jest urządzeniem, które w większości kuchni ma jedno podstawowe zastosowanie – pieczenie. W dobie rozwoju technologicznego mamy jednak do czynienia z poszerzeniem jego funkcji – w wariancie parowym pozwoli one również gotować na parze, co będzie szczególnie korzystne dla osób, które cenią sobie zdrowy tryb życia i możliwość przygotowywania dań bez grama tłuszczu.
Dotychczas piekarniki parowe wykorzystywane były przede wszystkim gastronomii, ale dzisiaj są dostępne także dla osób prywatnych. Dzięki temu, że umożliwiają gotowanie na parze, pozwolą Ci przygotować zdrowe i smaczne dania bez utraty ich walorów odżywczych. Co więcej, stosowanie pary pozwala na obniżenie temperatury, w jakiej przygotowywane są potrawy, a co za tym idzie – zachowanie naturalnej wilgotności dań.
Dlaczego gotowanie na parze jest takie fajne ?
Otóż wilgotne środowisko, które powstaje w wyniku działania pary, powoduje:
- Szybsze gotowanie Twojego jedzenia . Cząsteczki wody w parze wodnej przewodzą ciepło lepiej niż powietrze, dzięki czemu jedzenie gotuje się szybciej. To dlatego wilgotny 90-stopniowy dzień jest bardziej gorący niż 90-stopniowy dzień bez wilgoci.
- Soczystsze i delikatniejsze białka. Marzysz o delikatnej i soczystej rybie, kurczaku, a nawet lepszym tofu? Mamy dla Ciebie rozwiązanie ! Para utrzymuje wnętrze białek dzięki czemu Twoje potrawy pozostają soczyste i smaczne, dając Ci możliwość dodatkowo uzyskania przyjemnie chrupiącej skórki zewnętrznej bez wysuszania całości.
- Często odgrzewasz jedzenie ? Odgrzewanie jedzenia poprzez pieczenie go ma tendencję do wysuszania go, ale kiedy odgrzewasz jedzenie poprzez pieczenie i gotowanie na parze, przywracasz mu część jego oryginalnej wilgoci. Wspaniale jest zjeść ponownie odgrzewaną pierś z kurczaka, która jest naprawdę soczysta!
- Uwielbiasz tosty, grzanki, ale na drugi dzień nigdy Ci nie smakują ? Para pomaga tostom zachować odrobinę wewnętrznej miękkości. Zamiast wysysać wodę z cząsteczek skrobi, z których składa się chleb, dodajesz do nich wodę - ale nie za dużo, aby zachować chrupiącą skórkę. Dzięki parze, Twoje tosty znowu mogą smakować tak jak pierwotnie po wypieczeniu.
- Lepsze wypieki! W przypadku chleba, para wodna jest kluczem do uzyskania prawdziwie chrupiącej skórki i pięknego, jasnego wnętrza. Kiedy pieczesz chleb w wilgotnym środowisku, para wodna będzie przywierać do jego powierzchni, spowalniając proces wysychania wierzchu ciasta i formowania skórki. Twój chleb będzie miał wtedy lepszą strukturę, ponieważ ciasto mogło dłużej rosnąć w górę, a skórka będzie chrupiąca i NIE przypalona.
Oczywiście zakup piekarnika parowego nie oznacza, że musisz zrezygnować ze swoich ulubionych wypieków. Na rynku dostępne są bowiem urządzenia wielofunkcyjne, które umożliwiają również tradycyjne pieczenie. Inwestując w wysokiej klasy sprzęt, będziesz mieć do dyspozycji grzanie dolne i górne, termoobieg, funkcję grillowania, a nawet pieczenia pizzy czy chleba. Dlatego też jest to rozwiązanie polecane wszystkim, niezależnie od indywidualnych preferencji.
Co więcej, do zalet piekarników parowych nowej generacji zaliczamy:
-
monitorowanie temperatury wnętrza potrawy dzięki zastosowaniu nowoczesnej termosondy;
-
szybsze nagrzewanie piekarnika, co znacząco skraca proces przygotowywania dań;
-
prostsze sterowanie, wynikające z zastosowania panelu LCD, który pozwala na elektroniczne regulowanie temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych;
-
atrakcyjne ceny, dzięki którym nie obciążysz nadmiernie swojego domowego budżetu.
Zdecydowany na piekarnik parowy? Postaw na najwyższą jakość!
Inwestując w piekarnik parowy, warto postawić na najnowocześniejsze, sprawdzone rozwiązania od znanego producenta. My polecamy szczególnie urządzenia marki Electrolux, które dostępne są w wielu wariantach. Tworzone są z najlepszych komponentów i przy wykorzystaniu najnowszych technologii, takich jak ochrona przed przesuszaniem potraw, szczególnie przydatna w przypadku mięs czy pieczywa, równomierny rozkład temperatury, który znacznie ułatwi przygotowywanie smacznych, soczystych dań czy kamery, które pozwalają kontrolować proces pieczenie lub gotowania bez otwierania piekarnika.
Poniżej przedstawiamy propozycje piekarników parowych dostępnych w naszym sklepie:
Piekarnik Electrolux KOAAS31CX
Piekarnik parowy seria 900 CookView z kamerą
Wyposażony w wewnętrzną kamerę, dzięki łączności Wi-Fi, pozwala nie tylko zdalnie śledzić postęp pieczenie na ekranie telefonu, bez potrzeby otwierania drzwi. Z pomocą aplikacji MyElectrolux można regulować czas i temperaturę pieczenia oraz korzystać z przepisów i naszych inspiracji.
Zapewnia monitoring procesu pieczenia bez potrzeby otwierania drzwi. Z pomocą aplikacji MyElectrolux można regulować czas i temperaturę pieczenia oraz wykorzystywać przepisy i inspiracje kulinarne.
Funkcja Steamify® – pomoc w gotowaniu na parze
Funkcja Steamify® wyręczy Cię w sterowaniu ustawieniami piekarnika parowego. Wystarczy tylko określić temperaturę w jakiej przewidziane jest pieczenie. Piekarnik automatycznie dobierze optymalną ilość pary oraz dostosuje pozostałe parametry pracy, aby uzyskać pożądany rezultat.
Łatwe pieczenie dzięki połączeniu z aplikacją
Przekonaj się, jak funkcja Connected Cooking ułatwia korzystanie z piekarnika. Zdalnie ustawiaj i zmieniaj czas pieczenia oraz temperaturę piekarnika. Korzystaj z wygody kontrolowania procesu pieczenia, nawet przebywając poza kuchnią.
Termosonda
Użycie jej zwiększa kontrolę nad procesem pieczenia. Termosonda monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, bez ryzyka niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik.
Dotykowy wyświetlacz TFT z asystentem gotowania
Kolorowy wyświetlacz zapewnia intuicyjną obsługę. Bazując na doświadczeniach użytkowników, zastosowano skrócone menu z dostępem do 3 najczęściej wykorzystywanych funkcji, pozostałe są do wybrania z rozwijanego paska. To najkrótsza droga do pysznych potraw.
To tylko część funkcji tego piekarnika, pełen opis oraz charakterystyka produktu dostępna na naszej stronie: www.luke.pl
Link do produktu: Piekarnik Electrolux KOAAS31CX
Piekarnik do zabudowy Gorenje GS879B
Piekarniki Gorenje to fabryka cudów. Przebiegają w niej tysiące procesów fizycznych - wszystkie w pełni kontrolowane i doskonale skoordynowane, by na końcu zapewnić jeden cel - pyszne jedzenie. Lata ambitnych badań nad fizyką pieczenia, smażenia i gotowania na parze doprowadziły w rezultacie do stworzenia szeregu funkcji i właściwości urządzeń, dzięki którym gotowanie staje się wyjątkowym doświadczeniem. Te piekarniki to w istocie osobiści asystenci gotowania: innowacyjny kształt, który zapewnia równomierne rozprowadzanie gorącego powietrza, urządzenie, które monitoruje gotowanie mięsa, by rezultat był zawsze perfekcyjny, rozwiązania zapewniające odpowiedni poziom wilgotności podczas gotowania na parze.
Poniżej lista funkcji piekarnik do zabudowy Gorenje GS879B:
Ekstra duży otwór piekarnika BigSpace
Każdy piekarnik Gorenje to fabryka cudów. Przebiegają w niej tysiące procesów fizycznych - wszystkie w pełni kontrolowane i doskonale skoordynowane, by na końcu zapewnić jeden cel - pyszne jedzenie. Lata ambitnych badań nad fizyką pieczenia, smażenia i gotowania na parze doprowadziły w rezultacie do stworzenia szeregu funkcji i właściwości urządzeń, dzięki którym gotowanie staje się wyjątkowym doświadczeniem. Te piekarniki to w istocie osobiści asystenci gotowania: innowacyjny kształt, który zapewnia równomierne rozprowadzanie gorącego powietrza, urządzenie, które monitoruje gotowanie mięsa, by rezultat był zawsze perfekcyjny, rozwiązania zapewniające odpowiedni poziom wilgotności podczas gotowania na parze.
Równomierna cyrkulacja powietrza MultiFlow 360°
Równomierne pieczenie kilku potraw na różnych poziomach w piekarniku wymaga doskonałej cyrkulacji gorącego powietrza lub pary. System MultiFlow 360° Gorenje zapewnia optymalną cyrkulację w każdym miejscu wnętrza piekarnika. Specjalnie perforowana tylna ściana 3D pozwala na wielopunktowy nawiew. W połączeniu z działaniem wentylatora, prowadzi do cyrkulacji powietrza lub pary, zapewniającej równomierne pieczenie, niezależnie od poziomu wysokości umieszczonej blachy do pieczenia. Pieczenie kilku potraw jednocześnie? Dlaczego nie? Piekarniki Gorenje+ pozwalają na ułożenie blach do pieczenia na pięciu różnych poziomach wysokości i pieczenie nawet na trzech blachach w tym samym czasie. Wielopoziomowe pieczenie jest czymś wyjątkowym.
Proste czyszczenie wodą AquaClean
Wszystkie modele piekarników oraz kuchenek mikrofalowych Gorenje+ oferują funkcję prostego czyszczenia AquaClean. Wystarczy że nalejesz 0,5 litra wody na blachę do pieczenia i aktywujesz funkcję AquaClean, aby system podgrzewał ją przez pół godziny w 70°C. Parująca woda pomoże zmiękczyć każde zanieczyszczenie na ścianach piekarnika. Po zakończeniu procesu, wytrzyj otwór piekarnika miękką ściereczką. Rezultaty są doskonałe! Detergent nie jest potrzebny, dzięki temu metoda czyszczenia AquaClean jest przyjazna dla środowiska.
Eleganckie i delikatne zamknięcie drzwi GentleClose
Delikatny ruch wystarczy, by zamknąć drzwi piekarnika. Komfort ten zapewniony został dzięki zastosowaniu całkowicie nowej konstrukcji zawiasów drzwi piekarnika. Udoskonalony system GentleClose stanowi jedno z najwygodniejszych rozwiązań stosowanych w konstrukcji mebli kuchennych, co zapewnia trwałość ich użytkowania.
Dry steam: plusy technologii cyklonicznej
Nowe piekarniki parowe Gorenje + pozwalają na gotowanie bez niechcianych kropel wody, które mogą sprawić, że żywność będzie rozmoczona lub rozgotowana. Technologia cykloniczna tworzy mgiełkę całkowicie suchej pary, następnie równomiernie rozdzielana jest po całym piekarniku i potrawie. Dolny grzejnik zapewnia natychmiastowe wyparowywanie nawet tych kropelek, które tworzą się, gdy sucha para wchodzi w kontakt z chłodniejszymi kawałkami jedzenia. Po procesie gotowania, piekarnik jest całkowicie suchy i nie wymaga wycierania.
Steam cooking: plus za zdrowe gotowanie
Piekarnik parowy Gorenje + jest przydatnym narzędziem do dla osób, którym zależy na zdrowej diecie. Prosty w obsłudze piekarnik parowy Gorenje+ pozwala na wybór i kombinacje procedur pieczenia sprawiających , że Twoje codzienne posiłki będą o wysokiej wartości odżywczej i zbilansowane. Żywność zachowa swój smak, aromat, kolor oraz cenne składniki żywieniowe.
Teleskopowe prowadnice
Teleskopowe prowadnice zapewniają lepszą widoczność i większe bezpieczeństwo podczas wkładania i wyjmowania blach do pieczenia na dwóch lub trzech poziomach wysokości. Ułatwia to umieszczenie blachy do pieczenia na wybranym poziomie, a także usunięcie blach z piekarnika. W innych modelach, takie prowadnice są dostępne opcjonalnie.
Chłodzenie ścianki piekarnika z DynamiCooling
Czujniki temperatury sterują automatycznym systemem chłodzenia dla zewnętrznych ścian piekarnika do czasu, aż temperatura spadnie poniżej 60°C. System DynamiCooling sprawdza, czy temperatura zewnętrznej strony ścian piekarnika jest odpowiednio niska. Specjalny wentylator w piekarniku miesza powietrze z zewnątrz z gorącym powietrzem w piekarniku, aby zapewnić schłodzone powietrze stale krążące pod zewnętrznymi ścianami urządzenia. Ten system skutecznie zapobiega niebezpiecznemu przegrzaniu się mebli nawet podczas używania programów pieczenia w najwyższych temperaturach, jak na przykład pirolityczne czyszczenie.
Wydajne i bezpieczniejsze grzejniki PerfectGrill
Doskonałe efekty pieczenie osiągniesz, dzięki dokładnie przemyślanym rozmieszczeniu grzejnika. Duża i mniejsza nagrzewnica promiennikowa zostały umieszczone na suficie piekarnika, bezpiecznie schowane, by zapobiegać przypalaniu dań. Ponieważ grzejniki umieszczone są na różnych wysokościach, nagrzewanie jest bardziej równomierne i optymalne. Takie położenie zwiększa bezpieczeństwo użytkowania oraz wydajność piekarnika. W większości modeli dodano możliwość opuszczania górnego grzejnika w celu ułatwienia jego czyszczenia.
To tylko część funkcji tego piekarnika, pełen opis oraz charakterystyka produktu dostępna na naszej stronie: www.luke.pl
Link do produktu: Piekarnik do zabudowy Gorenje GS879B