Grille elektryczne coraz częściej są używane w polskich kuchniach. Główną zaletą tego typu urządzeń jest możliwość korzystania z nich w każdych warunkach, bez względu na porę roku i pogodę. Są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy uwielbiają przysmaki z rusztu, ale nie mają tarasu lub ogrodu, gdzie mogliby użyć grilla tradycyjnego. Grille elektryczne można kupić w różnych wersjach i wielkościach. Pozwalają na przygotowanie posiłków nie tylko smacznych, ale i zdrowych oraz niskotłuszczowych. Grill elektryczny jest więc również świetnym wyborem dla osób dbających o zdrowie i prowadzących aktywny tryb życia.
Gotowanie z pomocą grilla elektrycznego jest szybkie i bardzo proste. Przygotowywanie potraw na grillu elektrycznym to zdrowa metoda obróbki termicznej. Grillowane mięsa tracą nawet kilkanaście procent swojej oryginalnej zawartości tłuszczu, dzięki czemu są mniej kaloryczne niż po smażeniu czy pieczeniu. Co więcej, podczas gotowania na grillu elektrycznym nie trzeba dodawać dodatkowej ilości tłuszczu. Ma to znaczenie dla przygotowywania warzyw lub chudych mięs. W odróżnieniu od grilla tradycyjnego obrabiana żywność nie ma kontaktu z dymem, który czyni jedzenie trudniej strawnym i może przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Używanie grilli elektrycznych to sposób na dobre i mądre podejście do grillowania, które pozwoli nam żywić się zdrowiej oraz mniej kalorycznie.
Jaki grill elektryczny okaże się dla nas najlepszy? Zastanówmy się przede wszystkim nad tym, gdzie planujemy go używać. Koniecznie musimy też mieć na uwadze liczbę domowników i gości, dla których planujemy przygotowywać jedzenie na naszym grillu. Zastanówmy się również, czy zamierzamy przygotowywać potrawy w ogrodzie w sezonie wiosenno-letnim, czy też bardziej zależy nam na grillowaniu w domu przez cały rok?
Grill elektryczny ogrodowy, taki jak np. jeden z modeli Severin, będzie bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które kochają grillować na świeżym powietrzu, ale zależy im również na tym, by jeść zdrowo. Są także świetną alternatywą dla wszystkich tych, których męczy zapach dymu podczas grillowania. Ciekawym rozwiązaniem jest duży grill elektryczny z pokrywą, jak np. grille Weber umożliwiający zachowanie pełni aromatu potraw. Przygotowane z pomocą grilla elektrycznego ogrodowego potrawy zyskują wyjątkowy smak i zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze.
Grill elektryczny zamykany składa się z dwóch przeciwległych płyt grillowych, które podgrzewają równocześnie z góry i z dołu. Taki uniwersalny grill elektryczny – opiekacz posłuży nam nie tylko do pieczenia mięs, warzyw czy szaszłyków, ale również burgerów czy kanapek typu panini. Doskonałym przykładem urządzenia z taką funkcjonalnością będzie grill elektryczny stołowy. Przy wyborze grilla elektrycznego powinniśmy koniecznie przyjrzeć się funkcjom i akcesoriom dodatkowym. Oryginalnym rozwiązaniem do niedużych kuchni będzie grill elektryczny stołowy Multigrill firmy Kuvings, który dzięki wymiennej blasze i zdejmowanej pokrywie może z grilla przekształcić się w głęboką brytfannę w stylu tzw. holenderskiego piekarnika.
Wybierając odpowiedni model grilla elektrycznego, warto zwrócić uwagę na aspekt utrzymania urządzenia w czystości i upewnić się, czy oprócz wyjmowanych płyt ma także wyciąganą tackę na wypływające podczas obróbki termicznej soki oraz tłuszcze. Interesujące rozwiązania oferuje firma WMF, na przykład w jednym z grilli elektrycznych WMF. Opcja mycia płyt i tacki w zmywarce to duży atut - dzięki niej będziemy w stanie szybko i bez zbędnego wysiłku sprawić, że nasz grill elektryczny stanie się czysty i gotowy do przygotowania kolejnego dania.