Przy doborze piekarnika elektrycznego pod zabudowę istotnym elementem jest rozmiar naszej kuchni. Na sprzęty AGD takie jak piekarniki elektryczne, które są większych gabarytów często brakuje miejsca. Co zrobić gdy kuchnia jest zbyt mała? Piekarnik do zabudowy o szerokości do 50 cm to sprzęt, który warto wziąć pod lupę, gdy nasza przestrzeń jest ograniczona. Piekarnik, np. marki Bosch w jasnych barwach idealnie zda egzamin W niewielkiej minimalistycznie urządzonej kuchni. Ciemne kolory optycznie zmniejszają wnętrze, a także mogą spowodować efekt zagracenia pomieszczenia.
Niezależnie od wymiarów pomieszczenia powinniśmy przyjrzeć się klasie energetycznej sprzętu. Niższa klasa energetyczna pozwoli nam zredukować rachunki za prąd. Jest to kluczowe, jeśli lubimy piec ciasta. Najbardziej energooszczędne piekarniki elektryczne mają klasę energetyczną „A”, czasem dodatkowo oznaczoną plusami – każdy kolejny plus oznacza mniejsze zużycie prądu. Ze względu na naszą planetę oraz oszczędność powinniśmy unikać urządzeń niższych klas energetycznych. Przykładem wydajnych piekarników elektrycznych mogą być urządzenia marki Electrolux – z klasą energooszczędności A++.
W przypadku piekarników elektrycznych do zabudowy istotne jest dobranie urządzenia do design'u naszej kuchni. Niezależnie od danych technicznych i oferowanych funkcji, nowy piekarnik nie będzie wywoływać pozytywnych emocji, jeśli jego wygląd będzie rażąco odstawać od reszty stylu naszej kuchni. Na przykład marki Bosch oraz Electrolux stawiają przede wszystkim na minimalistyczny i nowoczesny wystrój. Interesującym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy chcieliby urządzenia innowacyjnego, ale tym samym eleganckiego będzie, np. piekarnik marki Gorenje. Jeśli z kolei chcielibyśmy dodać do naszej kuchni nieco fantazyjnych i rustykalnych elementów, warto zwrócić uwagę na piekarniki firmy Smeg.
Wybierając piekarnik, warto przyjrzeć się jego prowadnicom. Większość piekarników w obecnych czasach ma zamontowane prowadnice teleskopowe, które ułatwiają wysuwanie blach, ograniczając jej maksymalne wysunięcie. Dzięki porządnym prowadnicom nie będziemy musieli obawiać się omyłkowego wysunięcia blachy i upuszczenia gorącego naczynia.
Dla pasjonatów gotowania i przygotowujących wiele dań w tym samym czasie wartym uwagi rozwiązaniem może się okazać piekarnik dwupoziomowy. Takie urządzenia oferuje m.in. marka Teka. Dzięki dwóm odizolowanym komorom pieczenia z własnymi nastawami temperatur możemy jednocześnie przygotowywać dwa różne dania wymagające różnych programów pieczenia. Możemy też jednocześnie piec np. ciasto i pieczeń, nie obawiając się pomieszania zapachów.
Jeśli po przygotowaniu posiłku nie chcemy przeznaczać dodatkowego czasu na mycie urządzenia, powinniśmy poszukać sprzętu z funkcją automatycznego czyszczenia. Czyszczenie parowe, używane w niektórych produktach marki Siemens, ułatwia usuwanie tłustych plam i silnych zabrudzeń. Interesującym rozwiązaniem ułatwiającym czyszczenie urządzenia po użyciu są piekarniki elektryczne do zabudowy z pyrolizą. Polega to na wykorzystaniu bardzo wysokiej temperatury oraz zamianie wszystkich zanieczyszczeń w łatwy do usunięcia popiół. Takie urządzenia ma w swojej ofercie np. marka Electrolux.
Wyróżniamy kilka rodzajów piekarników:
PIEKARNIKI PAROWE
Są to nowoczesne sprzęty umożliwiające przygotowywanie wszelakich dań, posiadające funkcje takie jak gotowanie na parze, które jest zdrową i coraz bardziej powszechną opcją obróbki termicznej. Takie posiłki nie tracą cennych wartości odżywczych. Funkcja pary umożliwia wytapianie niezdrowego w dużych ilościach tłuszczu, a tym samym zmniejsza jego kalorykę. Wilgoć jaką nadaje para pozwala zachować miękkość i naturalny zapach potraw.
Na co więc zwracać uwagę przy wyborze piekarnika parowego (do zabudowy)?
Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o parametrach, jakie posiada sprzęt. Takie piekarniki posiadają różne klasy energooszczędności. Warto wspomnieć o funkcjach, które przyspieszają gotowanie, a także mają istotne zabezpieczenia przed dziećmi.
Parametry przykuwające uwagę to:
1. KLASA ENERGETYCZNA: najlepsze piekarniki parowe mogą pochwalić się klasą energetyczną A lub A+. Warto zwrócić uwagę tę funkcję, jeżeli często pieczemy. Urządzenie to posiada wysoką energooszczędność, co nie obciąża portfela. Niezawodny piekarnik w tej kwestii to z pewnością jeden z modeli firmy Electrolux.
2. TYPY PROWADNIC: innowacyjne modele, takie jak w przypadku marki Gorenje, posiadające drabinki z mechanizmem teleskopowym zapewniają płynne wsuwanie i wysuwanie blachy. Najnowocześniejsze piekarniki, w tym te z funkcją pary posiadają prowadnice, które wysuwają blachę i delikatnie blokują ją na końcu szyny.
3. FUNKCJA TERMOOBIEGU: posiada ją większość piekarników parowych w naszej ofercie takie jak, np. marki AEG. Termoobieg zapewnia równomierny obieg ciepłego powietrza, co pomaga doskonale w przygotowywaniu dań.
4. WYMIARY: wysokość: od 45 do 60 cm ;
głębokość: ponad 55 cm;
pojemność: od 29l do nawet 70l
Idealnym wyborem dla niewielkiej kuchni może okazać się kompaktowy piekarnik parowy marki Electrolux.
5. ŁATWOŚĆ CZYSZCZENIA: Jedną z funkcji czyszczenia jest opcja pyrolizy np. firmy Siemens, wykorzystujące wysoką temperaturę i są pokryte emalią, z której łatwo schodzą zanieczyszczenia.
6. FUNKCJE DODATKOWE: warto wspomnieć o istniejącej funkcji grillowania, która pozwala nam cieszyć się chrupiącą skórką. Taką opcję mają niektóre piekarniki parowe Electrolux. Kolejną ciekawą możliwością jest posiadanie termosondy, która pozwala nam na regularne kontrolowanie temperatury. Funkcja ta dostosowuje czas pieczenia, tak aby potrawy zachowały soczystość, np. taką możliwość daje nam piekarnik AEG
Warto wspomnieć, że takie piekarniki można również dopasować do kuchni pod zabudowę, co stworzy spójną całość. Jednym z lepszych piekarników do zabudowy jest: Piekarnik parowy Gorenje BCS747S34X
Jeden z lepszych piekarników parowych można znaleźć na naszej stronie: Piekarnik parowy AEG BSK798380M
PIEKARNIKI Z MIKROFALĄ:
Jest to nowoczesna opcja dla osób, które podążają za trendami. Takie piekarniki są zarówno estetyczne, jak i użyteczne. Pozwalają, także zaoszczędzić miejsce w naszej kuchni, umożliwiając tym samym pieczenie, jak i szybkie podgrzewanie, gdy brakuje nam czasu.
Umożliwiają pieczenie ciast, mięs oraz przygotowywanie duszonych potraw. Funkcja mikrofali pozwala na szybkie rozmrażanie żywności, odgrzewaniem gotowych dań oraz wiele przydatnych w kuchni trików.
Takie urządzenie zadowoli nie tylko osobę, która gotuje sama w domowym zaciszu, ale także profesjonalnego kucharza.
Na co więc zwracać uwagę przy wyborze piekarnika z mikrofalą?
Takie piekarniki mogą szczycić się funkcjami takimi jak:
1. GRILLOWANIE : piekarniki wyposażone w taką opcję doskonale wysmażą, a także lekko przypieką każdą potrawę. Taką funkcję możemy spotkać w marce Siemens, która pozwala nam na radość jedzenia niczym z prawdziwego rusztu. Warto wspomnieć, że potrawy z grilla są zdrowsze od potraw smażonych.
2. ROZMRAŻANIE: opcja, pozwalająca na szybkie przygotowanie posiłków, jednym z takich piekarników może być model marki Miele znajdujący się w naszej ofercie.
3. SUSZENIE: jest to zbawienne rozwiązanie dla miłośników grzybiarstwa. Piekarnik posiada fantastyczną umiejętność utrzymywania stałej temperatury, która przyspiesza suszenie, ale nie spowoduje przegrzania i przypalenia warzyw i owoców. Opcję suszenia zawiera piekarnik z mikrofalą Gorenje.
4. GOTOWANIE NA PARZE : pomagają zredukować zagracenie kuchni, ponieważ już posiadają funkcję gotowania na parze oraz mikrofali i nie potrzeba większej ilości sprzętu
5.PYROLIZA: pozawala na szybkie czyszczenie piekarnika poprzez proces wypalania resztek i tłustych osadów, takie modele oferuje marka Siemens
6. SZYBKIE NAGRZEWANIE: pozwala to na mniejsze zużycie energii i oszczędność czasu poprzez błyskawiczne nagrzewanie do pożądanej temperatury, taki piekarnik oferuje Miele.